Arxiu General

L’Àlbum de l’Arxiu recorda les activitats culturals de l’any 1984

Aquest projecte de difusió publica fotografies històriques
  • Publicat08/04/2024

Aquesta nova entrega de l’Àlbum de l’Arxiu es vol centrar en palesar el context cultural que es desenvolupà al llarg de la dècada dels 80 del segle XX, amb la represa democràtica a la demarcació. Concretament, rememorarem l’any 1984, com a exemple per demostrar aquest ressorgiment amb un seguit d’activitats i de noves iniciatives culturals.

En primer lloc, destaca la inauguració de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona, el 7 de març de 1984, que comptà amb la presència de l’aleshores president de la Diputació, Josep Gomis, de l’alcalde de Tarragona, Josep Maria Recasens, i del governador civil d’aquell moment, Vicente Valero, entre altres autoritats.

Aquest arxiu es creà l’any 1944 i durant molts anys va compartir personal i ubicació amb la Biblioteca Provincial, a l’antiga Casa de Cultura, ubicada al carrer Gasòmetre. L’any 1975, les administracions decidiren buscar-li una ubicació alternativa a causa de la precària situació en què es trobava l’arxiu. El desembre de 1977, l’arquitecte tarragoní Pasqual Monravà Gasol presentà el projecte d’obres del futur arxiu, que s’ubicaria al número 30 de la Rambla Vella, ocupat per l’Institut d’Ensenyament Secundari “Martí Franquès”, en el lloc on havia existit l’antic convent de franciscans del segle XVIII.

Les obres s’iniciaren el mes d’abril de 1980 i van finalitzar un any més tard. Durant el segon semestre de 1982 començaren les tasques del trasllat de documentació a la nova seu, que finalitzaren l’any següent.

En segon lloc, es va celebrar a Tarragona la novena reunió convocada per la Societat d’Onomàstica durant els dies 13 i 14 d’abril de 1984 (IX Col·loqui d’Onomàstica). Les sessions de treball foren acollides en dues sales: la Casa Montoliu del carrer Cavallers i l’Arxiu Històric Provincial, a la Rambla Vella.

Les intervencions versaren sobre una temàtica principalment tarragonina, sense descuidar referències a la toponímia mallorquina, toponímia litoral algueresa, i l’onomàstica general.

Les sessions de treball foren completades amb d’altres activitats, com la recepció oferta per l’aleshores president de la Diputació, Josep Gomis, amb presència d’Albert Manent (president de la Societat); les visites a l’Arxiu Històric i a l’Arxiu Diocesà i Museu de la Catedral i la clausura amb un dinar de germanor.

A continuació, podem destacar les Jornades de Debat que foren organitzades per “La Plàstica a l’escola” sota el títol “L’Expressió Plàstica a l’EGB” i que se celebraren el 20 de maig de 1984, amb la presència del president de la Diputació, Josep Gomis.

Una altra de les fites d’aquest any foren les Jornades inaugurals de l’Institut Tarragonès d’Antropologia, que es van desenvolupar a Tarragona els dies 29, 30 i 31 d’octubre de 1984, gràcies a la secció autònoma de l’Institut Català d’Antropologia que es va constituir el 26 d’octubre de 1983.

L’acte inaugural de les Jornades es desenvolupà el dilluns 29 d’octubre a la Sala d’Actes de la Diputació, sota la presidència del president Josep Gomis, i comptà amb la conferència del professor Ramon Valdés del Toro, catedràtic de l’UAB, sota el títol “Economia i Cultura”. Els actes continuaren l’endemà, dimarts 30 d’octubre, a la Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, on es dugué a terme una sessió de cinema etnogràfic i una taula rodona sobre modalitats d’acció cultural. Finalment, el darrer dia se celebrà una nova sessió de cinema etnogràfic i una taula rodona sobre polítiques culturals, i es clogueren les jornades amb un parlament per part del Degà de la Facultat de Lletres, Antoni González Sanmartí.

Per últim, durant 1984 també fou remarcable la figura de Josep Maria Tarrassa (1913-1996), locutor radiofònic que debutà davant els micròfons de Ràdio Tarragona el 20 d’agost de 1933. Només un any després, creà el personatge denominat Maginet Pelacanyes, que es va fer molt popular, sobretot a la ciutat de Tarragona, la qual li dedicà un monument. Maginet fou portat a la historieta el 1943 per Salvador Mestres i va donar nom a diverses publicacions. Amb ell va iniciar una destacada tasca benèfica, el febrer de 1941, a través de Ràdio Espanya, a Barcelona, quan començà les emissions a favor de l’institut de puericultura integral de “Nuestra Señora del Carmen de Barcelona”. Aquesta tasca fou continuada al llarg de mig segle, aconseguint nombrosos donatius per a aquesta institució.

El 14 de desembre de 1984, s’organitzà un sopar i gala benèfica a l’Hotel Imperial Tarraco, amb la participació del president de la Diputació, Josep Gomis, entre d’altres personalitats. Finalment, l’any 1990 Josep Maria Tarrassa va rebre la Creu de Sant Jordi i la ciutat de Tarragona va decidir homenatjar-lo batejant un carrer amb el seu nom.

El projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu General de la Diputació de Tarragona' es pot consultar, juntament amb altres informacions referides a aquest servei, a l'apartat de l'Arxiu de la web de la Diputació.

Tarragona. Inauguració Arxiu històric provincial
Tarragona. Inauguració Arxiu històric provincial
Tarragona. Jornades expressió plàstica a l'EGB
Tarragona. Jornades expressió plàstica a l'EGB

Més informació